Als een hond iemand met zijn tong een natte kus geeft moet ik altijd even slikken omdat de hond net daarvoor aan een drol gelikt kan hebben. Onlangs is bekend geworden dat het speeksel van een hond gevaarlijk kan zijn. In het speeksel kan de bacterie “capnocytophaga caimorsus” zitten, die voor de hond ongevaarlijk, maar voor de mens dodelijk kan zijn.  

Nu is kussen niet helemaal ongevaarlijk want bij het tongzoenen wisselen 80 miljoen bacteriën van eigenaar,  weliswaar niet fataal maar het zet ons wel aan het denken. Je kunt door te tongzoenen de ziekte van Pfeiffer oplopen, een virale infectie die wordt veroorzaakt door het Epstein-Barr virus. De ziekte is  ook wel bekend als de kusziekte,  

Als je zoent met iemand die net bier heeft gedronken blijven er altijd gluten achter in de mond en slijmvliezen. Iemand met coeliakie kan daarom niet zomaar even spontaan kussen met iemand die net bier gedronken heeft.

Om helemaal schrik te krijgen van het kussen wil ik ook nog wijzen op de kus-des- doods, waarbij een moeder met een koortslip een kindje dodelijk kan besmetten met een gevaarlijk herpes virus.

Het gebruik om drie keer te kussen is eind jaren zeventig ontstaan en in een mum van tijd werd heel Nederland geïnfecteerd met dit drie-kussen model: drie smakkers met bijbehorend onsmakelijk klinkend “mmmwwwahhh” geluid. Soms wordt deze luchthapperij  door een van de partijen met frisse tegenzin afgewerkt.

Nog beter voor een veilig kusgebeuren is om de handkus weer in ere te herstellen. De vrouwen zullen smelten want wie wil niet zo’n kus van een galante ridder.

Een wijze raad voor de Romeo’s in spe:  “Een korte, droge handdruk met de rechterhand en niet zwengelen. Geen plakhanden en niet fijnknijpen. De man moet eventuele handschoenen uitrekken en de vrouw mag ze aanhouden. Heel belangrijk: kijk de ander aan tijdens het handen schudden voordat de hand gekust wordt!!!

Advies voor de komende feestdagen: Geef een romantische handkus. Wel even opletten dat niet in diezelfde handen net daarvoor geniest of gehoest is.