De Minstrel Shows waren in de 19e eeuw een populair muzikaal vermaak in de Verenigde Staten. Blanke mensen traden tijdens deze shows op met zwarte gezichtsschmink (black face) om de spot te drijven met Afro-Amerikanen.

In deze shows werden liedjes gezongen en sketches uitgebeeld, die het slavenbestaan op de zuidelijke plantages van de Verenigde Staten uitbeeldden. Bij het geluid van een  banjo, tamboerijn en het gekletter van been-castagnetten dansten deze mannen in navolging van de zwarte mensen en vertelden grappen in “neger”-dialect.

In de jaren twintig was Al Jolson de bekendste en best betaalde entertainer in de Verenigde Staten. Hij was een zanger, die zich ook zwart schminkte en wordt wel “the king of black face” genoemd. Hij heeft veel waardering gekregen omdat hij aandacht gegeven heeft aan Afro-Amerikaanse muziek en plaveide de weg voor  Louis Armstrong, Duke Ellington en Fats Waller. De belangrijkste nummers van Al Jolson  zijn Swanee en Mammie.

De Minstrels shows waren racistisch maar Al Jolson was juist een ambassadeur  voor acceptatie van de Afro-Amerikaanse muziek. Deze vergelijking doet me denken aan de discussies over het Sinterklaasfeest.

Sylvana Simons heeft een anti-Zwarte Pieten discussie aangezwengeld. Er is weinig mis met de boodschap van Sylvana, maar het is jammer dat ze niet vanuit haar hart praat maar vanuit boosheid, frustratie en ijdelheid waardoor ze vanaf het begin hautain en denigrerend overkomt. De Zwarte Pieten zijn niet te vergelijken met de Minstrels Shows want het Sinterklaasfeest is geen feest waar racistische mensen hun ideeën uitwisselen. Het is eerder te vergelijken met het optreden van Al Jolson waardoor er een acceptatie is van onze multiculturele samenleving. Het Sinterklaasfeest is gericht op kinderen, die juist Zwarte Piet willen zijn en zelden Sinterklaas. Zwarte Pieten zijn grappig, vriendelijk, lenig, acrobatisch en mogen ook nog eens pepernoten en cadeautjes weggeven.

Stel dat Sylvana haar zin krijgt en er komen Witte Pieten, zullen dan de zwarte kindjes in de klas aan hun vader vragen waarom zij niet een Witte Piet mogen zijn. “Dat is toch discriminatie”,  hoor ik ze al zeggen!!.