Afgelopen week zijn twee van mijn helden in het nieuws geweest.

Op de eerste plaats: Maarten Biesheuvel, de schrijver. Hij was gast in “De Wereld Draait Door” vanwege zijn nieuwe boek: “Verhalen uit het gekkenhuis”.  Maarten is manisch depressief en is meerdere keren opgenomen in een gekkenhuis. In het boek staan aangrijpende verhalen. Ik ben verliefd op zijn boek: “Reis door mijn kamer”. Als je dat boek gelezen hebt zal het je opvallen dat in ieder voorwerp van je kamer een verhaal schuilt.

Op de tweede plaats is Maarten van Rossum in het nieuws geweest omdat hij een alternatieve versie heeft geschreven van de “Canon van Nederland”. In tegenstelling tot de onderwijsminister Ingrid van Engelshoven, die vindt dat er te weinig vrouwen in staan, geeft Maarten aan dat daar goede redenen voor zijn.

Maarten is  ’s Lands mopperkont en neemt geen blad voor zijn mond en is geliefd bij velen maar door anderen wordt hij verguisd. Op de televisie gedraagt hij zich soms als een paljas en schaamt zich niet om sommige politici kermisgasten te noemen. Ik lees alles van Maarten met genoegen.

Jaren geleden heeft hij niet onder stoelen of banken gestoken dat hij een fan is van Pechtold en dat hij hem een uitstekende debater vindt.  Op de vraag of er een geschikte opvolger is voor Pechtold heeft Maarten toen gezegd dat hij het prima doet, hij is niet oud en je wilt toch niet dat er een blitse jongeman of vrouw van 28 jaar hem opvolgt. Hij zegt verder dat het verstandig zou zijn als de politiek zou bestaan uit wat oudere mannen van boven de 60.

Nu is Pechtold toch opgevolgd door een jongeling van 31 en die wordt al Rob “robot” Jetten genoemd. Johan Derksen noemt de nieuwe D66 fractieleider zelfs een aangeklede etalagepop.

Het is jammer dat vrijwel alle fractieleiders dertigers zijn. De ervaring en kennis van ouderen missen zij nog. Mijn leuze is: “You never win a war with only chiefs or with only indians!”.