In de jaren zestig heb ik mijn dienstplicht vervuld. Op de dag van aankomst in de kazerne kregen we een uitrusting die PSU (Persoonlijke Standaard Uitrusting) genoemd werd. Het bestond uit kledingstukken  en andere onderdelen. De materialen voor het gevechtstenue waren zoveel mogelijk in de camouflagekleur legergroen uitgevoerd. De eerste dagen waren we druk met “nummertjes naaien”. In ieder kledingstuk moest je een strip naaien waarop je legernummer stond. “Op de man” betekende de kleding die men aan had en we moesten een dubbel herkenningsplaatje met ketting dragen waarvan een helft afgebroken moest worden voor de administratie als we zouden sneuvelen.

Als we naar het slachtveld gingen, moesten we de complete uitrusting meenemen met wapen en munitie, gasmasker en binnen- en buitenhelm. Over de ransel en de pukkel werd een slaapzak en halve puptent vastgegespt, de beroemde “berenlul”. Gelukkig ben ik nooit in een oorlogssituatie geweest want dan was ik een gewillig slachtoffer geweest voor de vijand. We hadden maar één vijand, de Russen. Een keer in de veertien dagen hadden we weekendverlof en met de Russen was afgesproken dat ze ons land dan niet zouden binnenvallen. Een complete idiotie en daarvoor kreeg ik een gulden en een dubbeltje per dag als vergoeding.

Nu hebben we een beroepsleger en militairen lopen meer risico dan wij indertijd. Tijdens vredesmissies, zoals  in Afghanistan zijn al veel soldaten gesneuveld. Triest is het dodelijk ongeval in Mali waarbij twee militairen omkwamen veroorzaakt door een technisch mankement aan een mortier, veroorzaakt door slecht onderhoud. Er is echter meer onrust in het leger want enige tijd geleden waren de kogels op en moesten militairen tijdens trainingen zelf het geluid van afwezige kogels nabootsen door “pang pang” te roepen. Een lachwekkend beeld!! Nu is er weer onrust want de militairen, die op oefening gaan naar Noorwegen moeten zelf een warme jas kopen. Indertijd zongen wij tijdens een mars: “Ik sta op wacht, zonder hemd – zonder broek”. Het is niet te geloven maar het schijnt nu toch bewaarheid te worden.

Barres