Geluk is een modewoord geworden. Er zijn vele boeken geschreven die over het geluk gaan, zoals “Wat is geluk”, “Filosofie van het geluk”, “Geluk 2.0”, Groen Geluk en “De Geluksprofessor”.

In ieder tijdschrift staat wel een artikel dat je vertelt wat geluksbeleving is en hoe je gelukkig kunt worden.

Er zijn zelfs gelukscoaches, die dat allemaal kunnen uitleggen, een luisterend oor hebben en kunnen zorgen voor het vergroten van de geluksbeleving. Men zegt dat het beroep van gelukscoach of Chiefs Happines Officer het beroep is van de toekomst.

Toch zijn er vele mentale problemen en zien we in Nederland een burn-out epidemie, meer dan een miljoen mensen slikken antidepressiva en jaarlijks stijgen de zelfmoordcijfers. Dat komt door de huidige opvoedstijl die sterk gericht is op het weghouden van teleurstellingen in plaats van het leren leven met de realiteit met haar leuke en minder leuke kanten. De geluksindustrie draait echter op volle toeren, we moeten gelukkig zijn!!

Maar wat maakt een mens nou werkelijk gelukkig? Geld? Liefde? Gezondheid?

Geld: “Geld maakt niet gelukkig” wordt vaak gezegd. Nu is het zo dat “gelukkig zijn en rijk” een betere combinatie is dan “gelukkig zijn en arm”. Toon Hermans heeft ooit eens gezegd: “Ik hoef niet te zwemmen in het geld, maar pootje baden is wel lekker”.

Liefde: “Om liefde te ontvangen, moet je liefde geven” wordt gezegd. Ik geloof niet in de reclame waarin een zwoele damesstem zegt: “Ben jij gelukkig getrouwd?” en daarna zegt ze dat je naar de website: ”Second Love” moet gaan om nog eens extra elders te kunnen snoepen.

Gezondheid: Het hebben van een goede gezondheid is vaak een geluksfactor alhoewel je natuurlijk wel rekening kunt houden met allerlei factoren, zoals gezond eten en dagelijks bewegen.

Volgens mij is het belangrijkste van geluk zin geven aan het leven want geluk is niet afhankelijk van bungeejumpen, mobieltjes, zonnebrillen, mooie auto’s, verre vakanties of mooie vrouwen.