Vroeger werd gezegd dat moeders een kind twee keer baarden. De eerste keer was bij de bevalling en de tweede keer als de baby alle kinderziektes had overleefd. De kindersterfte is gedaald door betere hygiënische omstandigheden en door vaccinatie. Vooral vaccinatie is belangrijk en het is daarom vreemd dat sommige ouders hun kinderen niet laten vaccineren.

In 1971 brak in Staphorst een polio epidemie uit omdat de streng gelovigen hun kinderen niet hadden laten vaccineren vanwege de gesel van God.

Op dit moment is er weer een heftige discussie over het wel of niet vaccineren. Natuurgenezers, homeopaten en andere hotemetoten zeggen dat vaccineren leidt tot autisme. Hiervoor is echter geen enkel wetenschappelijk bewijs  en de ongenuanceerde uitspraken die ze doen zorgen voor veel beroering onder de ouders van kleine kinderen.

Vaccinatie heeft geholpen om veel ziektes te bestrijden. Een vaccin bevat een verzwakt virus of bacterie waartegen anti-lichamen gevormd worden die bescherming geven tegen infecties. Om een goede verspreiding van de virussen en bacteriën te krijgen is het nodig dat deze agentia gemengd worden met een adjuvans. Een adjuvans is een stroopachtig mengsel dat in een klein  percentage van de gevaccineerden een probleem kan geven.  De meest voorkomende irritaties zijn wat pijn, stijfheid of roodheid op de plek waar het vaccin toegediend wordt. Soms is er een lichte infectie maar de vaccins worden steeds beter omdat men meer gebruik maakt van gezuiverde eiwitten van het virus of de bacterie in plaats van verzwakte stammen.

Vaccineren is een noodzaak en als je twijfels hebt vraag dan een professioneel advies aan de huisarts of een andere specialist.

Als je op vakantie gaat naar een probleemland is het verstandig om je te laten informeren door de GGZ. Het is zo jammer om met gele koorts, hepatitis, cholera, hondsdolheid, knokkelkoorts of een ander tropische verrassing de vakantie af te sluiten