Regelmatig geven Maarten van Rossum, Christ Klep en Mart Smeets als Amerika kenner, oorlog kenner of sport kenner hun mening en visie op het hedendaagse gebeuren in diverse televisieprogramma’s.  Peter R. de Vries komt in beeld als er iets te melden is over de misdaad. Soms is het commentaar bijzonder irritant maar de voetbalanalisten overtreffen alles.

Op de eerste plaats de zouteloze humor van René van der Gijp en Jan Derksen in Voetbal Inside over vaselinepotten en Renate met een pruik. Van der Gijp en Derksen krijgen voor deze kroegpraat jaarlijks een half miljoen euro’s.

Op de tweede plaats zijn de onzinnige commentaren rondom voetbalwedstrijden ergerlijk. De meeste voetbalanalisten zijn voormalige voetballers en zij kijken anders tegen het spel aan dan de gemiddelde televisiekijker en stadionbezoeker. Heel veel termen begrijp ik niet zoals een blinde of diepe bal, een gat trekken, pressie en circulatievoetbal of ingeslepen risico’s. Vooraf wordt de einduitslag voorspeld en achteraf analyseert men waarom de teams niet gespeeld hebben zoals zij voorspeld hadden.

Een nieuw element is de video-analist. De KNVB organiseert zelfs een cursus en voor 295 euro kun je op de KNVB Campus in Zeist opgeleid worden voor video-analist. Het doel van deze cursus is om de basiskennis en vaardigheden op te doen, die nodig zijn voor een video-analist. Binnenkort zal de scheidsrechter bij ZSV 7 tegen SJVV 4 het spel onderbreken om te kijken of de bal nu wel of niet over de doellijn is geweest.

Op dit moment is er ook een discussie waarom er geen vrouwen fungeren als voetbalanalist. Ik ben voor vrouwenemancipatie en van mij mag een vrouw een wedstrijd analyseren. Ik verheug me ook op een voetbalwedstrijd waarbij de vrouwen net als de mannelijke supporters met ontbloot bovenlijf op de tribune de Sambaballen Samba dansen en zingen.