In de heilige maand ramadan wordt herdacht dat de profeet Mohammed de openbaringen ontving die de koran vormden. Voor moslims is de ramadan de belangrijkste en gezelligste maand van het jaar. Het wordt gezien als een periode van bezinning en reiniging van het lichaam en ziel. Maar ook als maand van solidariteit, verbroedering en gastvrijheid.

Er is een TV programma op NPO2 om vooral de Nederlanders op de hoogte te brengen van de betekenis van de ramadan. Er zijn echter niet meer dan 15.000 kijkers en sinds de vernietigende column van Marcel van Roosmalen zullen het er nog wel minder worden. De bedoeling van het TV programma is verbroedering maar het effect is dat luisteraars geïrriteerd raken en de commentaren zijn genadeloos.  Van “geramadram”  tot “kamelenneukers” of ga lekker in een moslim land wonen, doei!!!

Van mij hoeft zo’n speciale TV uitzending ook niet want wat betreft het vasten is er helemaal niets nieuws onder de zon. Binnen vrijwel alle religies staat een periode van gereguleerd voedselopname: de joden hebben de sabbat, de katholieken de vastenperiode, de boeddhisten proberen zo goed als altijd 1/3 van hun maag leeg te houden en de Hindoes vasten op gezette dagen in de week.

Bij ons heeft het vasten zijn betekenis al lang verloren. Vroeger moesten we na de carnaval veertig dagen vasten, dat betekende minder vlees en de snoepjes moesten in een trommeltje. Op paaszaterdag hadden wij dan “Suikerfeest” want nadat de klokken uit Rome teruggekeerd waren mochten we alles in keer opvreten.  Vrijdags was er altijd vis of een gekookt ei bij het avondeten in plaats van vlees. Dit soort vasten had voor ons ook een betekenis maar dat zijn we allemaal vergeten. Laten we hopen dat het hysterische gedoe rondom de ramadan snel voorbij is en dat we niet meer praten over wij en “kledenverkopers”.