Al eeuwenlang wordt er gezocht naar methoden om ziektes te bestrijden. Vaak worden ziektes veroorzaakt door veranderingen in het genetisch materiaal. Om een ziekte te bestrijden moet men deze veranderingen te niet doen. Maar knutselen aan het genetisch materiaal is moeilijk en heeft een nare bijsmaak. Genetische manipulatie (knutselen aan het DNA) willen we niet want we denken dan aan de ergste scenario’s. Men kan op dit moment in Japan voor honderdduizend euro zijn hond laten kloneren en men vraagt zich nu af of het in de toekomst mogelijk is om mensen te kloneren.

Onlangs is er een nieuwe methode: CRISPR-Cas waarmee DNA gemodificeerd kan worden met een ongekende precisie. Hiermee wordt het in de toekomst mogelijk om ziektes te bestrijden. Modificatie en ingrijpen komt daarmee ook steeds dichterbij. Sommige mensen zijn hier nogal huiverig voor en zeggen dat “we niet voor God moeten spelen”. Maar is er echt nieuws onder de zon?

Als we naar de natuurlijke selectie kijken van het kleinste hondenras van de wereld zien we dat deze hondjes (Chihuahua) doelbewust gefokt worden op het kleine lichaam met een afwijkende appelvormige schedel. De hersenen zijn te groot voor de kleine schedel en de fontanel sluit zich niet helemaal. De meeste van deze dieren hebben altijd last van hoofdpijn en hebben nekklachten. Ook de dikbil koeien zijn speciaal gefokt omdat we houden van een lekker biefstukje of een goede carpaccio. Deze dieren kunnen niet op een natuurlijke manier geboren worden. Alle kalfjes komen ter wereld via een keizersnee. Deze twee dieren zijn voorbeelden van het doorfokken van dieren met abnormale eigenschappen.

Zijn er bij mensen nu ook afwijkingen die veroorzaakt worden door doorfokken?   

Ik denk het wel want de belangrijkste man van de VS heeft wel hele bijzondere afwijkende eigenschappen.