Ziektes worden vaak veroorzaakt door veranderingen in het genetisch materiaal. Vooral de laatste decennia wordt er gezocht naar methoden om deze ziektes te bestrijden door de veranderingen teniet te doen. Knutselen aan het genetisch materiaal is echter moeilijk, niet risicoloos en heeft daardoor een nare bijsmaak. Genetische manipulatie (knutselen aan het DNA) willen we liever niet want er wordt meteen gedacht aan de ergste scenario’s zoals genetische doping en designer baby’s. Er zijn actiegroepen (de Ziedende Bintjes en de Razende Rooiers),  die gemodificeerde planten in proefveldjes uit de grond trekken om  Frankenstein-voedsel te voorkomen. Op dit moment kan men in Japan voor honderdduizend euro zijn hond laten kloneren en men vraagt zich nu af of het in de toekomst mogelijk is om mensen te kloneren.

Met een nieuwe methode, de CRISPR-techniek kan men DNA met een soort schaartje  openknippen. Het genetisch veranderen van mensen, dieren en planten wordt daardoor goedkoper, eenvoudiger en preciezer. Hiermee wordt het in de toekomst ook mogelijk om genetische afwijkingen te herstellen en ziektes zoals  kanker, hartafwijkingen, etc. te bestrijden. De CRISPR-techniek kan ook een rol spelen bij dierenwelzijn of het voorkomen van dierziektes. Is dit ingrijpen in de natuur wel verantwoord en  sommige mensen zeggen dat “we niet voor God moeten spelen”. Maar is er echt nieuws onder de zon?

Als we naar het doorfokken kijken van honden op raskenmerken dan zien we daar een aantal voorbeelden, die erg nadelig zijn voor de hond. Bij het kleinste hondenras van de wereld zien we dat deze hondjes (Chihuahua’s) doelbewust gefokt worden op het kleine lichaam met een afwijkende appelvormige schedel. De hersenen zijn te groot voor de kleine schedel en de fontanel sluit zich niet helemaal. De meeste van deze dieren hebben een chronische hoofdpijn en nekklachten. Tekkels, pekinezen  en herdershonden hebben allemaal negatieve eigenschappen door het fokken. Zeugen met dertig biggen i.p.v. zes vinden we “normaal” en dikbil koeien worden speciaal gefokt omdat we houden van een lekker biefstukje of een goede carpaccio. Deze dieren kunnen niet op een natuurlijke manier geboren worden. Alle kalfjes komen ter wereld via een keizersnee. Er wordt op een rampzalige wijze gefokt en geboerd en men is er nog trots op ook. Voldoen aan de markt, heet dat!

Genetische modificatie bij de mens komt in zicht. Bij sommige mensen, zoals de president van de VS,  zie ik echter de gevolgen van te ver doorfokken