In de afgelopen weken waren de politici er voor de kiezers. De kiezers kregen bloemen, folders, knuffels en de liefkozingen konden niet op. De hoofden van de politici stonden op posters, flyers en in menig TV programma moesten ze hun zegje doen. Maar dat is nu afgelopen want vanaf nu hebben de politici lak aan de kiezers. Overal gaat men nieuwe coalities vormen en worden vrijwel alle beloften teniet gedaan. Is dat erg?

Eigenlijk niet want als een partij de meerderheid heeft en alleen voor de belangen opkomt van zijn eigen achterban wordt er niet meer gekeken naar het algemene belang. Dat is het nadeel van de democratie!!

Ik besef dat een dergelijke uitspraak  vloeken is in de kerk en ik vraag me af  of verkiezingen nog wel zin hebben.

Gelukkig is het algemene beeld dat de lokale partijen het merendeel van de beschikbare zetels hebben behaald.  We moeten bewondering hebben voor de nieuwe raadsleden, zij staan dicht bij de bevolking en zij dienen het gemeentebelang tegen een geringe vergoeding.

Toch zijn er veel negatieve geluiden en dat heeft te maken met de schandalen rondom bewindspersonen zowel lokaal (Jos van Rey in Roermond) of nationaal (“Halve Zool”stra van de VVD).

Als bewindspersonen te lang op het pluche blijven zitten weten ze niet meer wat wel kan en niet kan. Menig bewindspersoon heeft boter op zijn/haar  hoofd en geeft een draai aan de waarheid om een punt te maken. In Brabant zeggen we dan: “Ze naaien hun eigen naad”.

De komende tijd is het daarom belangrijk dat we de raadsleden kritisch blijven volgen, dat ze er geen zooitje van maken en moeten we ons constant blijven afvragen of het goed of fout is, wat ze doen. Over vier jaar zijn er weer verkiezingen