In het damesblad Margriet stond onlangs het volgende: Door te zout te eten krijgt Nederland er in tien jaar 150 duizend nierpatiënten bij. Nederlanders eten dagelijks negen gram zout in plaats van de aanbevolen zes gram.  Klopt dat??

Er is een computersimulatie uitgevoerd en in het totaalplaatje blijkt het risico echter bescheiden. Slechts 1% van alle nierschadegevallen wordt voorkomen door de zoutreductie. Veruit de meeste nierslijtage ligt aan andere zaken, zoals diabetes, veroudering en overgewicht.

Ook de gevaren van te veel suiker, te veel vet, te veel vlees, te veel drank, etc. moet men met een korreltje zout nemen.

Herinneren we ons nog dat vroeger een glas met sigaretten op de tafel stond bij een feestje en dat je voor gek werd versleten als je niet rookte. En weten we ook nog de reclame’s in de bioscoop: “Met een Northstate sigaret word je wel honderd jaar”  en “Chief Whip is de beste sigaret voor je gezondheid”.  Ook de leuze: “Ik ren mijn benen onder mijn reet voor een Nortstate” zijn we nog niet vergeten. Soms zeg ik nog wel eens onder moeilijke omstandigheden: “Blijf kalm, neem een Dr. Dushkind” en Johan Cruijf rookte verstandig met een “Roxy Dual”.

Nu gaan antirookorganisaties een klacht indienen tegen de tabaksindustrie. Advocate Bénédicte Ficq komt regelmatig uitleggen op de televisie dat  tabaksproducenten aangeklaagd kunnen worden wegens moord of  zware mishandeling.

Gaan we nu straks ook alle suiker-, vet-, zout- en drankproducenten aanklagen. Ik denk het niet want volgens mij is iedereen verantwoordelijk voor zijn eigen consumeren.