Peerke Donders is een Tilburgse priester, die zijn hele leven gewijd heeft aan de melaatsen in Suriname en is begraven op de plantage Batavia. Ik heb een keer een bedevaart meegemaakt naar de plantage waar hij kapelaan was. We moesten eerst uren rijden in een bus en bij de rivier Coppename gingen we met een boot verder naar de plantage midden in het oerwoud. Zowel in de bus als op de boot werd de rozenkrans gebeden en werden kerkelijke liederen gezongen begeleid door een lawaaierige politiekapel. Op de plantage waar het 35 graden Celsius was kreeg ik een indruk van wat Peerke meegemaakt moet hebben.

Peerke heeft meer dan 40 jaar gezorgd voor leprapatiënten met groot gevaar voor eigen leven want lepra is erg besmettelijk. Hij is op 76 jarige leeftijd overleden aan een niervergiftiging en begraven op de plantage. Peerke is een toonbeeld van belangeloze barmhartigheid en van een niet te begrijpen nederige dienstbaarheid. Enkele jaren geleden is hij herbegraven in de houten kathedraal van Paramaribo en iedere dag bidden en knielen er Surinamers voor de crypte.

Peerke is een held en in 1926 is in Tilburg een standbeeld opgericht waar hij de zegen geeft aan een doodzieke lepralijder, die voor hem knielt. In 1982 is Peerke zalig verklaard en nu wil een aantal idioten het beeld verwijderen omdat het kolonialisme voor racisme staat en het beeld een zekere superioriteit uitbeeldt.

Natuurlijk heeft Peerke uit pure bekeerdrift veel heiligdommen van weggelopen slaven gesloopt. Maar als dit een reden is voor het verwijderen van het beeld dan kan de hele katholieke kerk opgedoekt worden.

Peerke is niet voor niets zalig verklaard, hij is geen racistische figuur maar heeft  juist heldhaftige naastenliefde getoond voor zijn medemensen, of ze nu blank of zwart waren.

De politiek correcte extremisten krijgen van mij geen gelijk maar ik krijg van hen  uitslag en pukkeltjes over heel mijn lijf. Ze moeten van Peerke afblijven!!! Als we zo doorgaan wordt de Surinaamse hit “bruine bonen met rijst”  binnenkort veranderd in “witte bonen in tomatensaus”.