Het Marshallplan was een belangrijk materieel hulpplan, dat op initiatief van de toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken George C. Marshall na de Tweede Wereldoorlog in werking trad.  Dit programma was gericht op de economische wederopbouw van de door de oorlog getroffen landen in Europa om een sterke buffer te vormen tegen het communisme vanuit de Sovjet-Unie.

De Marshallhulp was cultureel gezien slechts een begin van de beïnvloeding van Europa door Amerika. Die invloed is na die jaren groter dan ooit geworden en heel veel culturele uitingen vanuit de Amerikaanse smeltkroes zijn er hier ingegaan als koek.

Denk maar aan de muziek in de jaren vijftig en zestig zoals de Rock & Roll en de Country Music. Ook de mode is aangepast en bijna iedereen draagt nu een Levi’s spijkerbroek  en een T-shirt met opschrift. De supermarkten zijn ook een voorbeeld van de veramerikanisering en veel restaurants zijn herkenbaar aan het rode logo van Mc Donalds waar men een Big Mac en een Mac Shake kan krijgen. Deze restaurants onderscheiden  zich door het gebruiksgemak, snelheid, zijn goedkoop en geen toestanden met vork en mes. Na afloop doet men de resten van de maaltijd in een doggybag.

Joggen, TV series, Hollywood, gezondheidsmanie, Coca Cola, pettycoats, Lucky Strike, Donald Duck en Bob Dylan zijn maar een kleine greep van de Amerikaanse invloed in onze samenleving.

Amerika was het land van de onbeperkte mogelijkheden en van een krantenjongen kon je opgroeien tot een miljonair. Hoe wrang zijn de ontwikkelingen nu in Amerika want op het platteland is armoede en heel veel mensen hebben uit onvrede gestemd op  Donald Trump.  

Deze week is het boek “Fire and Fury” verschenen waarin de president afgeschilderd wordt als chaotisch, dom, ongeïnformeerd en impulsief. De leider van het Vrije Westen laat weten dat hij helemaal niet onstabiel en dom is – integendeel hij vindt zichzelf een stabiele en slimme genius.

Amerika is een fantastisch land maar laten we fake news, laster, liegen, advocaten en de ander de schuld geven niet overnemen.