De afgelopen weken hebben we, tot vervelens toe, weer veel kerstliedjes uit allerlei speakers horen schallen. Er is zelfs een top tien gemaakt van Kerstliedjes en op nummer één staat “Last Christmas” van Wham en “White Christmas” van Bing Crosby vinden we terug op nummer 13. Er zijn natuurlijk ook hele foute kerstliedjes en een ervan is “Please Daddy, don’t get drunk this Christmas” van John Denver. Dit liedje gaat over een vader van een zevenjarig jongetje, die stomdronken in slaap viel onder de kerstboom. Dit laatste liedje doet me denken aan de liedjes van de Zangers zonder Naam, zoals “Ach, vaderlief toe drink niet meer”.

De Zangeres heeft ook een fout Kerstnummer gezongen en wel “De neger” met de confronterende tekst: …. zo’n zwarte en die haal je toch niet in huis!!!!!! Het was een moderne variant van het Kerstverhaal want de neger zocht rond Kerstmis een kamer, maar waar hij ook kwam schudde men nee en dan kon hij weer gaan.


In de jaren zestig toen er rassenonlusten in Amerika waren heeft Johnny Hoes dit lied gecomponeerd en het was een verzet tegen het racisme, een soort protestsong. Hij kwam op voor de zwarte bevolking. Wel bijzonder om te zien hoe zo’n lied nu een hele andere betekenis heeft gekregen.  Ik kan me die emotie voorstellen bij dit lied, zeker vanuit de huidige ontwikkelingen rond Zwarte Piet en de vele protesten uit de maatschappij. Deze week was er weer een enorme heibel over de opmerkingen in het programma “Voetbal Inside” en ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat juist dit welles-nietus-spelletje het vuurtje van de tegenstellingen alleen maar aanwakkert.  Men luistert niet meer naar de argumenten van de ander.

Was het Kerstfeest niet een feest van de vrede en het is toch zo, zoals de neger zich afvroeg, dat het kindje niet alleen maar voor blanken geboren is. We hebben er waarschijnlijk niet aan gedacht omdat we het te druk gehad hebben met onze winkelwagentjes en bestellingen bij bol.com.