Zwarte Pieten is een kaartspel waarbij er geen winnaar is maar één verliezer. Degene die de schoppen boer uiteindelijk in zijn handen houdt is de Zwarte Piet. Bij de Zwarte Pieten discussie is er echter geen verliezer en ook geen winnaar. Bij de discussies worden veel argumenten aangedragen, die zowel voor als tegen zijn, tegen het vasthouden aan Zwarte Piet in onze Sinterklaastraditie.

Een voorbeeld van mensen die tegen Zwarte Piet zijn. De tegenstanders zeggen: wat is nu het bezwaar om groene, blauwe en rode Pieten te introduceren?

Tegenargument: De kinderen zullen eerder doorhebben dat het niet echt is en enige identificatie moet er wel zijn. En moet Sinterklaas dan ook altijd een kleur krijgen? Geel mag dan ook niet om te voorkomen dat we Aziatische mensen kwetsen. Of blijft hij een blanke machthebber?

Tegen-tegenargument: Niets staat ons in de weg om gekleurde Pieten te nemen. Sinterklaas mag blank zijn maar ook gekleurd. Iedere stereotypering is onwenselijk, dus ook geen Zwarte Pieten met een hoofddoekje en ook geen Zwarte Pieten met een verstandelijke beperking.

Iedereen heeft een mening over Zwarte Piet en we zullen het nooit eens worden. Om gelijk te krijgen zal iedereen argumenten bedenken om anderen te overtuigen.

Jaren geleden heb ik eens meegedaan aan de Kindsheidoptocht en moest ik als “zwartje”, zwart gemaakt in het gezicht en helemaal in het zwart gekleed,  collecteren. De opbrengst was voor de missionarissen, die hun werk ver van huis deden om het geloof te verkondigen.

Word ik nu aangeklaagd als racist?? Nee toch!!

Wordt de katholieke kerk nu aangeklaagd als racisten? Nee toch!!

Nog enkele stoute opmerkingen:  Jodenvet is een lekkernij en negerzoenen vind ik heerlijk, maar in de winkel moet ik vragen naar een doos met negen zoenen en koop ik borsthoning.

Wist u trouwens dat negerzweet, volgens de Dikke van Dale, correct Nederlands is voor koffie!!