Enkele weken geleden stond  in de Volkskrant een tweetal artikelen over de voor- en nadelen van alcoholgebruik.  

Het eerste artikel was een alarmerend verhaal over onze nationale lievelingsverslaving. Het was een ongezellige boodschap, want ze beginnen met de opmerking dat gezond drinken niet bestaat en geven nog een aantal opmerkingen waar een alcoholgebruiker niet vrolijk van wordt.

  • Drinken is al vanaf een glas per dag schadelijk voor de gezondheid.
  • Alcohol vergroot de kans op allerlei vormen van kanker.
  • Het heeft een toxisch effect en beschadigt cellen.
  • Ook remt alcohol het herstel van beschadigd DNA en tot slot onderdrukt alcohol het afweersysteem.

Zo gaat het artikel nog bladzijden verder.

Het tweede artikel is van Midas Dekkers en erboven staat: “Een borreltje op zijn tijd is het beste anti-depressivum”. Dit is een artikel waar de alcoholgebruiker iets vrolijker van wordt met vooral positieve effecten van alcohol. Bij het interview neemt Midas een kopje koffie met een drankje ernaast. Hij is zoon van kroegeigenaren en ziet vooral de verrukkingen van drank. Binnenkort komt zijn boek: “Volledige vergunning” uit waarin hij herinneringen beschrijft van zijn jeugd in het café.

Ik denk dat alle twee artikelen gelijk hebben.

Mijn persoonlijke mening is echter dat een drankje of een andere alcoholische versnapering  op zijn tijd toch wel lekker is en je een goed gevoel geeft.  Midas Dekkers krijgt daarom van mij gelijk en ik blijf daarom regelmatig met mate een biertje en een wijntje drinken en met een Irish Coffee heb ik ook geen problemen.

Laat ik afsluiten met een internationaal gebaar waarbij ik het glas hef als een teken van goede wil terwijl ik zeg:  

Proost, Santé, Gesundheit, Prosit, Servus, Zum Wohl, Salute of  Cheers.