Begin augustus  is de kruidendokter Willem van de Moosdijk op 91-jarige leeftijd overleden. Dat hij zo oud geworden is komt misschien wel dankzij of ondanks zijn kruiden. Hij had een groot bedrijf “Kruidenhuis Holland” en 23 busjes brachten kruiden naar 80.000 klanten. In de televisie-uitzending “Voor de vuist weg” van Willem Duys in 1968 werd de man echter als een ordinaire kwakzalver weggezet. De kruidenpakketten die voor 150 gulden verkocht werden bevatten berkenblad, eikenbast, brandnetels, klaproosbladeren en duizendblad.  Analyse van zijn kruiden voor terminaal zieken, die hun laatste hoop op hem gevestigd hadden, bleken gewoon soepgroenten te bevatten.

In de jaren zestig is veel onderzoek gedaan naar alternatieve geneeswijzen. Aan de Universiteit van Utrecht was zelfs een apart parapsychologisch instituut onder leiding van professor Tenhaeff. Samen met Gerard Croiset, zijn spiritueel medium, bespeelde hij de media. Het onderzoek naar paranormale geneeskunde was niet overtuigend, integendeel, het groeide uit tot gekke henkie van de wetenschap.  

In Gemert hadden wij in die tijd ook een spiritueel medium, Fien van der Putten. Fiens gaven werden ontdekt toen ze 31 jaar oud was en tot haar overlijden op 68-jarige leeftijd stond een stroom van patiënten voor haar deur. Fien was een bijzonder mens en was niet uit op geldelijk gewin maar wilde mensen echt helpen.  De hoogte van de vergoeding voor een consult was naar draagkracht en goeddunken van de bezoeker.  

Wat schetst mijn verbazing toen ik op de website van MediumisticJournalism las  dat Fien een reïncarnatie was van een topmedicus aan het Chinese hof, een Mongoolse paardenfluisteraar en een Indiaas medicus met grote kennis van chirurgie.  Volgens psychic en mediumistic journalist, Martin Verstraaten diagnosticeerde Fien adequater dan de gemiddelde huisarts en had ze specialisten van alle academische ziekenhuizen kunnen aansturen. Ze had volgens Verstraaten als minister of staatssecretaris van Volksgezondheid moeten functioneren.  “Excusez le mot” maar dit is natuurlijk de reinste luchtfietserij en past ook niet in de methodologie hoe je dit soort fenomenen wetenschappelijk kunt verklaren.  

Fien was volgens haar kinderen, een hardwerkende boerenvrouw, een toegewijde huisvrouw en moeder van maar liefst dertien kinderen. Het is jammer dat nooit beschreven is wie Fien werkelijk was, iemand die leefde in de geest van de heilige familie en die mensen wilde helpen, genezen en hoop geven vanuit haar sterk christelijk geloof. Een boek over “Fien”, de helderziende uit de Wolfsbosch, zou meer inzicht kunnen geven in haar bijzondere kwaliteiten.