De kruidendokter Willem van de Moosdijk is  begin augustus overleden op 91-jarige leeftijd. Hij had een groot bedrijf “Kruidenhuis Holland” met tientallen busjes om de kruiden te verkopen Dat hij zo oud is geworden komt misschien wel dankzij of ondanks zijn kruiden.

In de televisie-uitzending “Voor de vuist weg” van Willem Duys in 1968 werd de man als een ordinaire kwakzalver weggezet. Terminaal zieken, die hun laatste hoop gevestigd hadden op zijn kruiden kregen gewoon soepgroenten. De kruidenpakketten, die vanaf 125 gulden verkocht werden waren misschien maar vijf gulden waard. Ze bevatten o.a. berkenblad, eikenbast, brandnetels, klaproosbladeren, en duizendblad. Deze wilde planten kocht hij bij een bedrijf in Lunteren.

Willem van de Moosdijk is veroordeeld wegens oplichting en het onbevoegd uitoefenen van de geneeskunst. Hij stond terecht omdat hij tegen een doodzieke man gezegd zou hebben: “U bent er bijzonder slecht aan toe. Uw hart en longen zijn slecht en er is geen dokter, die u beter kan maken. Ik kan dat wel.” Hij kreeg een lichte straf maar later heeft hij wel een zwaardere straf gekregen. Hij heeft toen met zijn broer een overval op een geldloper gepleegd en 1,2 miljoen gulden buitgemaakt.  Hiervoor heeft hij uiteindelijk viereneenhalf jaar vast gezeten.   

Zolang deze kwakzalvers niet op de stoel van een dokter gaan zitten is dat niet zo’n probleem. De natuur heeft n.l. veel planten, die geneeskrachtig zijn, zoals kamille, een  plantje waar je thee van kan maken. De thee is eigenlijk een natuurlijk valium.

Fytotherapie, het vak dat onderzoek doet naar genezing met kruidengeneesmiddelen, wordt beschouwd als een alternatieve tak waar weinig aandacht aan besteed wordt. Als men toch kiest voor kruidengeneesmiddelen moet men goed kijken wat er op de bijsluiter staat want dat is belangrijk want het gaat tenslotte over onze eigen gezondheid.  

Kent u nog het sigarettenmerk Dokter Dushkind? De leuze was: Blijf kalm, neem een Dokter Dushkind. Ik neem liever kamillethee!!!