Als er bij ons iemand achterom komt hoor ik vaak: “Volluk”!! Hij of zij wil dan weten of er iemand thuis is. Nou valt het op dat dit genderneutraal taalgebruik is. Die iemand wil weten of er een vrouw of man of een andere identiteit aanwezig is. Een ander voorbeeld is de uitdrukking: “’t is ne luie mieter” dat niet direct een man of vrouw is maar ook een andere identiteit kan zijn. Nou valt het op dat de Brabantse taal toch een moderne taal is.

Nu zijn er ook andere voorbeelden, die het tegenovergestelde bewijzen. Vroeger zaten de mensen in de ene helft van de kerk en de vrouwen aan de andere kant. Nou zijn vrouwen ook mensen en mogen we dat niet meer zeggen. “Die van ons is het er helemaal mee eens” en dan weet u weer niet of ik nu een vrouw, man of een andere identiteit bedoel.  Dat is dan weer juist taalgebruik.

Onderaan deze column staat: “Barres” en dit is ook alweer helemaal goed want is Barres nou “’ne mens of een vrouw of een andere identiteit”?

Nou hoor ik het u al zeggen: “Barres, zever toch nie zo”. U hebt helemaal gelijk want waar hebben we het over? Misschien hebben de taalmeesters wel helemaal gelijk met  genderneutraal taalgebruik maar van mij krijgen ze geen gelijk want ik doe niet mee aan die flauwekul. Als een dame mij onheus behandelt dan zal ik het puntje van mijn tong afbijten om niet te zeggen: “Wa’n meulenpèrd”, wat overigens weer helemaal correct is!

Afsluitend wil dan ook zeggen: “Wa’nne klets”.

Het is allemaal zeik op unne riek!!!