We zitten midden inde vakantieperiode en hele hordes vakantiegangers zijn naar het buitenland gegaan. Vooral degenen, die voor het eerst in het buitenland zijn, zullen zich verbazen over de gebruiken, die zich afspelen in ieder land. Als we in Nederland voor een patatkraam een groep mensen zien staan dan staat men te dringen om als eerste een vette friet te krijgen. In Engeland daarentegen zal in dezelfde situatie een nieuwkomer zeggen: “Is there a queue?”  en gaat rustig achteraan in de rij staan.

In Amerika wordt men in iedere winkel en restaurant welkom geheten met de volgende opmerking: “How are you today?”en in een restaurant zal de bediening toevoegen “I’m your servant today!” waarbij hij/zij zich ook voorstelt en je tafeltje nauwlettend in de gaten houdt. Als men in Nederland de ober wenkt zal hij zeggen: “Ik kom zo bij U!”en loopt daarna weg.

In de Nederlandse samenleving zijn we gewend aan het feit dat iedereen gelijk is en dat iedereen ongezouten zijn mening mag geven. In België is het een beleefdheidsvorm om niet direct een tegengestelde mening te verkondigen. Heel netjes en vriendelijk maar in Nederland komt ditzelfde over als onbetrouwbaar, geniepig en vals.

Zo zie je maar dat ieder land zijn eigen gebruiken en afspraken heeft en dat gelijk hebben en gelijk krijgen in ieder land een andere lading heeft en natuurlijk moet men zich aanpassen aan de mores van het land.

Prettige vakantie!!!