In Nederland zijn er twee belangrijke schooltypes: de openbare en de bijzondere scholen. Een openbare school staat open voor leerlingen van iedere godsdienst of levensbeschouwing. Op een bijzondere school krijgen leerlingen les vanuit een godsdienstige, levensbeschouwelijke of opvoedkundige overtuiging. Confessionele bijzondere scholen zijn scholen op godsdienstige grondslag. Dat zijn bijvoorbeeld: rooms-katholieke scholen, protestants-christelijke scholen en islamitische scholen.

Bijzondere scholen, die werken vanuit een opvoedkundige overtuiging heten ook wel algemeen (of neutraal) bijzondere scholen. Voorbeelden daarvan zijn: montessorischolen, jenaplanscholen en daltonscholen.

Nu staat Nederland op zijn kop omdat een islamitische moeder een schadevergoeding heeft geëist van de Haagse Maria Montessorischool omdat haar kinderen door het offerfeest niet op de klassenfoto staan. De moeder stapte naar de rechter omdat de school de schoolfotograaf uitgerekend had laten komen op het moment dat haar kinderen vrij hadden gekregen voor het offerfeest. De advocaat van de moeder betitelde dit als discriminatie.

Volgens de rechter heeft de school niet goed gehandeld, onder meer door zich niet goed in te spannen om de schoolfotograaf op een andere dag te laten komen. De kinderen hebben recht op een schadevergoeding omdat hun school volgens de rechter onderscheid heeft gemaakt tussen leerlingen en dat mag niet van de Algemene wet gelijke behandeling.

Nu klopt dit niet want de moeder had de kinderen naar een islamitische school moeten sturen want daar viert men gezamenlijk het offerfeest. Op een montessorischool wordt geen offerfeest gevierd en volgens mij krijgt de moeder ten onrechte een vergoeding. Nu geldt hier misschien dat de moeder gelijk heeft en gelijk gekregen heeft maar ze heeft heel veel schade toegebracht aan de integratie van de islamitische volksgroep in Nederland.

Een tip: vraag voor de kinderen vrij om eerder op vakantie te kunnen gaan en eis van de school een vergoeding omdat de kinderen het eindfeest niet mee kunnen maken. De moeder eiste 10.000 euro maar volgens mij moet je in dit geval ook tevreden kunnen zijn met 500 euro. Een mooi vakantiecentje!!!!!!