Onlangs was Michael Jackson gespreksonderwerp in de RTL Late Night Show omdat de angstaanjagende  videoclip van Thriller opnieuw wordt uitgebracht. In de clip  is te zien dat Michael bij volle maan verandert in een grommende weerwolf en als hij met zijn vriendin een begraafplaats passeert komen de lijken uit de graven. Heel griezelig allemaal, vooral als Michael gaat dansen met de zombies!!!

De clip deed mij denken aan de sprintjes, die ik vroeger getrokken heb bij het passeren van het kerkhof achter de kerk.  Tijdens  de godsdienstles had de pastoor verteld dat bij het einde der tijden de dag des oordeels zou zijn. Op die dag herrijzen alle doden uit hun graf,  die dan het loon voor hun levenswandel ontvangen. De zondaars  worden verbannen naar de hel waar het geween is en tandengeknars. Ik dacht dat kan allemaal wel waar zijn maar laat het feest niet beginnen op het moment dat ik het kerkhof passeer. Rap wegwezen!!! 

Nu wandel ik wel eens op het kerkhof en ontdek iedere keer weer iets nieuws. Zoals onlangs de ruiming van het graf van Juf Noor, een halve eeuw onderwijzeres op de Lagere School in Gemert. Haar graf lag pontificaal op de eerste rij, de zerk is echter verdwenen en alleen een stenen fundament is overgebleven. Waarschijnlijk zijn de grafrechten niet betaald en wie weet waar de knoken zijn gebleven. Ik sta iedere keer stil bij het verdwenen graf en vraag me af  hoe dat moet met juf Noor bij het Laatste Oordeel.

Zo wandel ik ook wel eens door de tuin van het klooster Nazareth waar tussen struiken en bomen een kleine begraafplaats ligt. Op de kruisen lees ik de namen van de overleden nonnen. Ik herinner me enkele nonnen van de bewaarschool toen ik nog dacht dat nonnen alleen een hoofd en handen hadden want door de zwarte toog kon ik niet zien  dat ze ook een lijf hadden. Deze vrouwen zijn belangrijk geweest voor het onderwijs en de gezondheidszorg in Gemert. Eertijds is ook Zuster Liquoria met behulp van Cherubijnen naar haar laatste rustplaats gebracht in de verwachting dat ze met bazuingeschetter met God zou worden verbonden bij het Laatste Oordeel.

Het klooster is verkocht, de tuin verkaveld en op het kerkhof worden huizen gebouwd. De nonnen hebben lang genoeg gerust, de botten worden op een hoop geveegd en weggemoffeld.

Zuster Liquoria had een andere herrijzenis verwacht!!