Oud worden is niet het toetje van het leven. Vroeger was er nog zicht op een hemels hiernamaals maar het ziet er naar uit dat we het met dit ene leven moeten doen. Omdat we steeds ouder worden is het belangrijk dat we gezond blijven en naarmate we ouder worden moet de geest zich steeds meer bemoeien met het lichaam. Het wordt bijna een dagtaak om al de ongemakken tegen te gaan om een eeuwige jeugd na te jagen. Boeken met titels als De kunst van het ouder worden, Oud worden zonder het te zijn, Eeuwig houdbaar en Hoe word je honderd, helpen ons daarbij.

Er wordt heel veel onderzoek gedaan naar de oorzaak van veroudering. Gevonden is dat telomeren, de uiteinden van chromosomen bij iedere celdeling iets korter worden waardoor er genetische informatie verloren gaat en in cellen worden in de loop van de tijd  vrije radicalen gevormd die schadelijk zijn. Er zijn vele middeltjes die veroudering tegen kunnen gaan, denk maar eens aan anti-rimpelcreme, antioxidanten, gojibessen en omega-3-vetzuren en onderzoek heeft aangetoond dat een hongerdieet bij ratten ervoor zorgt dat de ratten veel ouder worden. Er zijn ook jeugdelixer’s zoals DHEA’s,  rapamycine en metformine, maar een echte wonderpil bestaat nog niet!! Tegenwoordig wordt er ook onderzoek gedaan naar de effecten van bloed van jonge muizen, die de veroudering van oude muizen kunnen omkeren.

Het lijkt erop dat een volgende generatie wel 130 jaar oud kan worden. Preventie is daarvoor erg belangrijk zoals niet roken en drinken, matig en gezond eten, een positieve instelling en vooral veel bewegen. Het adagium rust-roest gaat zeker op bij veroudering en de kans op vallen en botbreuken nemen dan heel erg toe.   In een wetenschappelijk artikel in het Britisch Medical Journal las ik een aantal aardige aanbevelingen. Een groep ouderen ging tijdens het tandenpoetsen op een been staan, legde dagelijks te gebruiken spullen op een moeilijker bereikbare plaats,  raapte iets op van de grond door te balanceren op één been, liep over een rechte lijn (stoeprand) en bij het gaan zitten bleef men tien seconden net boven de zitting hangen. Bij een  groep, die een jaar lang deze Lifestyle Functional Exercise (LiFE) oefeningen deed, was de valincidentie 30% minder dan bij ouderen die deze oefeningen niet deden.

Wilt u mij niet uitlachen als u mij een dezer dagen op een trottoirband ziet lopen of hinkend de Hema ziet binnengaan.