Volgens de Organisatie voor Lokale Omroepen in Nederland (OLON) is de belangrijkste functie van een lokale omroep het functioneren als waakhond van de lokale democratie. Een raadsvergadering uitzenden is prima maar het is veel belangrijker om commentaar te geven op de genomen beslissingen en de eventuele consequenties voor de bevolking. De medewerkers van lokale omroepen zijn echter meestal mensen, die al hun levenlang werkzaam zijn bij de omroep, vaak met een 27mc mentaliteit  en waarbij de techniek meer aandacht krijgt dan de inhoud.

Gelukkig is er nog een uitzending zoals “Jo Naus in het weekend”, die naast muziek ook nog veel relevante informatie geeft voor de doelgroep over veiligheid,  zorg, sociale wetten, belastingen, etc. In deze uitzending is er ook een column, die aandacht besteed aan actuele zaken. Soms wordt de tekst op de website geplaatst maar soms ook niet, dit ter beoordeling van de webmaster. De piketpaaltjes mogen n.l. niet kritisch zijn over de gevestigde orde en dit doet me denken aan de tijd in de jaren vijftig toen de bankier tegen de pastoor zei: Houdt U ze dom , dan hou ik ze arm”. Door deze censuur verandert de waakhond in een schoothondje.

Het proberen dom te houden van de bevolking van Gemert-Bakel gaat via de afdeling communicatie. Deze afdeling werkt volgens het principe “alles is nieuws, zolang het maar iets positiefs is” Omroep Centraal neemt deze berichten klakkeloos over, zelfs als een wethouder zijn veterstrik diploma heeft gehaald of zijn computer heeft aangezet.

Daarom gaan we het laatste piketpaaltje slaan waar we het schoothondje, dat de hielen likt van de baas, aan vastbinden. Omroep Centraal kan dan ook bepalen wat  normen en waarden zijn, althans hun normen en waarden!!!

Een gevaarlijke ontwikkeling want wie gaat er nu kritische aandacht geven aan de Q-koorts, de golfclub, het BING rapport, het kasteel, de nieuwe VVD burgemeester, Marco Gas, huurachterstand, de wachtgelden, etc., etc..

Barres