Jarenlang heb ik voor mijn schoonmoeder de belastingformulieren ingevuld en ieder jaar lukte het mij de belastingen een bedrag te ontfutselen. Natuurlijk wilde mijn schoonmoeder een tegenprestatie leveren en ik heb haar met een kwinkslag gezegd dat ze mij maar in haar testament moest zetten voor de zwarte neger. Dat testament wilde ze niet afwachten want een week later kreeg ik een pakje met een strik eromheen met daarin de Jolly Nigger Bank zoals de zwarte neger officieel heet. De Jolly Nigger Bank toont het hoofd en de schouders van een zwarte man en door een munt in zijn hand te leggen en een hendel aan de achterzijde in te drukken slikt hij de munt in terwijl zijn ogen naar boven rollen. Hij werd gebruikt om geld te sparen om missionarissen te ondersteunen met hun missie- en ontwikkelingswerk. De metalen Jolly Nigger Bank is een collectors item en heeft een prominente plaats in mijn kamer gekregen.

Terug naar Congo, is een fascinerend document van de schrijfster Lieve Joris, waarin ze de lezer meeneemt naar de binnenlanden van Congo waar haar Heeroom, een missionaris, in eerdere decennia zijn levenswerk verrichtte. Het is een spannend boek maar ook heel triest omdat van zijn levenswerk totaal niets meer over is. Als verklaring daarvoor wordt  genoemd dat de Belgen in 1960 zijn weggegaan zonder een bestuurskader achter te laten, hetgeen corruptie in de hand heeft gewerkt.

Er is aan het begin van de eenentwintigste eeuw nauwelijks een roeriger natie dan Congo, het reusachtige land in het hart van Afrika, dat barst van de grondstoffen én van gruwelijke conflicten. Hoe kon de vroegere, relatief rustige kolonie van België, zo veranderen? David Van Reybrouck beschrijft de verbijsterende geschiedenis in zijn boek: Congo.

Niet alleen in de Republiek Congo is het onrustig, bijna heel Afrika staat in brand. De redenen daarvoor zijn migratie, corruptie en de invloed van El Niño op het klimaat. Er dreigt nu in Zuidelijk Afrika een hongersnood voor bijna dertig miljoen mensen en de bevolking in Afrika zal tot 2050 meer dan verdubbelen.

Europa lijkt maar geen oplossing te kunnen vinden voor het asielzoekersprobleem. Het vooruitzicht is dat miljoenen Afrikanen straks op onze deur zullen bonken. Misschien hadden de centjes in de Jolly Nigger Bank indertijd beter besteed kunnen worden aan voorlichting en gezinsplanning. De missionarissen hadden echter een andere boodschap bij zich!!