In de loop der jaren zijn wij ons steeds informeler en comfortabeler gaan kleden. De meeste vrouwen dragen een lange broek wat tot in de jaren zestig niet gebruikelijk was. Daarvoor droegen vrouwen veelal getailleerde jurken of een strakke rok tot over de knie, met daaronder vleeskleurige nylonkousen. Op straat ging daar een kuitlange mantel overheen met om het middel vaak een ceintuur.

Wat een verandering met het naveltruitje dat sinds een aantal jaren weer terug in de mode is en nu meestal aangeduid wordt als “crop top”. Vaak worden de “crop tops”gedragen in combinatie met een taillebroek. De pijpen daarvan zijn soms zo kort dat die een stukje van de billen vrijlaten.

Mannen droegen vroeger meestal ook een lange jas. Als ze ’s zondags naar het voetballen gingen droegen ze een wit overhemd met stropdas en ook vaak een hoed. Een voetbaltribune bood dan ook een heel andere aanblik dan het huidige stadion vol baseballpetten, polo’s, jeans en gympen. Jongens doen ook mee aan de nieuwe trends, denk maar eens aan rage bij de kakkers waarbij de broeken zo laag op de heupen gedragen werden dat de onderbroeken bijna helemaal zichtbaar waren.

Nu is er een nieuwe discussie gaande: de bikini of boerkini!! De bikini’s zijn soms enkele millimeters stof en de boerkini  is een tweedelig badpak met mouwen, lange pijpen en een hoofddoek dat in tegenstelling tot een boerka, het gezicht, de voeten en handen onbedekt laat. De naam is een samenstelling van boerka en bikinie. De boerkini is omstreden en in sommige zwembaden zelfs verboden. Toch draagt de boerkini bij aan de integratie van moslimvrouwen in de sport omdat moslima’s nu ook gewoon naar het zwembad kunnen.

Laten we hier eens een piketpaaltje slaan en afspreken om niet al te moeilijk te doen over het kledingprotocol aan het strand of in het zwembad. Een boerkini met allerlei kleuren vind ik mooi en eigenlijk ook nog wel smaakvoller dan een “itsy bitsy teenie weenie yellow polkadot bikini” waarbij het overgewicht in de vorm van overmatige vetstapelingen duidelijk zichtbaar is.