Vrijwel iedere Nederlander heeft wel eens tegen een balletje getrapt. Voetbal is een simpel spelletje, met één bal, twee jassen als doel en enkele spelers kan al een partijtje gespeeld worden. In verenigingsverband kunnen senioren, junioren, vrouwen en ook spelers met een beperking in een competitie spelen. Voetbalverenigingen zijn daarom erg belangrijk! Jongeren leren daar niet alleen een heleboel technieken over balbehandeling en tactiek van het voetbalspel maar leren ook veel sociale vaardigheden. In een voetbalelftal heeft men elkaar nodig, de goaltjesdief, de keeper, de gave technicus, de tacticus, maar ook de waterdrager. Men leert dat discipline en training hen verder kan brengen en dat er regels en normen en waarden zijn. Een scheidsrechter en grensrechter bepalen de uitvoering van de regels en bij overtreding volgt er een gele of rode kaart of men wordt van het veld verwijderd. Ook erg belangrijk is dat spelers uit verschillende culturen  elkaar leren kennen en accepteren.

Maar wat is er heden ten dage met het voetbal aan de hand? Wordt Pogda nu verkocht voor 120 miljoen en gaat Arek Milik, een matige spits bij  Ajax, voor 34 miljoen naar Juventus? Graziano Pellè gaat in China 15 miljoen per jaar verdienen maar dat is een kruimeltje want Ronaldo en Messie verdienen 72 miljoen per jaar. De jaaromzet van PSV en Ajax is in 2015 respectievelijk 64 en 105 miljoen, Barcelona heeft echter een omzet van bijna 700 miljoen. Voetbal is een miljoenenbusiness geworden en heeft bij mij zijn glans verloren en dan heb ik nog niet eens gesproken over het belabberde spelpeil, de plakplaatjes en het gedrag van de sterren en de supportersrellen.

Ook in het amateurvoetbal worden spelers betaald maar veel minder natuurlijk dan in het profvoetbal. Volgens de journalisten Binnendijk  en Mulder is het gemiddelde jaarsalaris van een speler die speelt in de:

  • Eredivisie (betaald voetbal) 300.000 euro
  • Jupiler League (betaald voetbal) 30.000- 40.000
  • Topklasse (amateurvoetbal) 12.000-30.000
  • Hoofdklasse (amateurvoetbal) 10.000
  • 1e klasse (amateurvoetbal) 7.000
  • 2e klasse (amateurvoetbal) 2.000 euro

Zoals we in deze tabel kunnen zien verdient een speler van de plaatselijke FC gemiddeld 10.000 euro/jaar. Zullen we hier eens een piketpaaltje slaan en de gemeente adviseren goed te controleren of de jaarlijkse subsidie niet besteed wordt aan vergoedingen voor de spelers maar vooral bestemd is voor de jongeren want dat is onze toekomst.