Groundhog Day is een jaarlijks feest op 2 februari in sommige delen van Noord-Amerika. Op die dag voorspelt een bosmarmot (groundhog) hoe lang de winter nog zal duren door uit zijn hol te komen. Als de bosmarmot zijn eigen schaduw ziet keert hij terug naar zijn hol en zal de winter nog zes weken duren. Als hij zijn schaduw niet ziet keert hij niet terug naar zijn hol en is het einde van de winter nabij.

Er is een film van gemaakt waarin een nukkige weerman van een lokaal televisiestation, naar het gehuchtje Punxsutawney gestuurd wordt om voor de zoveelste keer verslag te doen van deze gebeurtenis.

Zo’n “déjà vu” gevoel kreeg ik ook, toen in de krant met grote koppen stond, dat een bedrijfspand en een woning in Gemert doorzocht zijn voor een onderzoek naar het verduisteren van financiële middelen van derden.

Vorig jaar was er n.l. ook een krantenbericht dat de Gemertse superbelegger Rob van den B. verdacht was van oplichting en witwassen. In het eerste geval gaat het over tonnen, in het tweede geval gaat het over miljoenen.

Rob van den B. beloofde hoge rendementen en leefde een extreem luxe leventje. Woonde in een dure villa in de Oudestraat, had meerdere auto’s, een Porsche en een Ferrari en ondernam tripjes met een privéjet. Na zijn ontmaskering bleek dat hij een spoor van onbetaalde rekeningen had achtergelaten.

Nu vraag ik me af: “Hoe durft iemand bij mensen vertrouwen te creëren om daarna de mensen kaal te plukken”.

De “Groundhog Day” ervaring had ik ook toen ik deze week hoorde dat Loek Hermans, een VVD politicus met tientallen nevenbanen met bijbehorende inkomsten is opgestapt omdat hij niet alleen bij Maevita maar ook eerder bij COA als bestuurder er een zooitje van gemaakt heeft.

Laten we hier een piketpaaltje slaan en bij financiële transacties goed nadenken en niemand vertrouwen op zijn blauwe ogen en dat bij malversaties streng gestraft wordt.