De Japanner Hidekichi Miyazaki heeft een wereldrecord gelopen op de 100 meter sprint in de categorie: 105 jaar en ouder. Ondanks het record van 42,22 seconden is de senior niet tevreden met het resultaat. Zijn doel was in eerste instantie geweest om de race binnen 35 seconden te lopen. Boze tongen beweren nu dat de tijd inderdaad sneller had gekund als Hidekichi het startschot had gehoord.

Didier Drogba, een bekende voetballer, die op 36 jarige leeftijd naar Chelsea ging heeft eens gezegd: “Leeftijd zegt helemaal niks, dat is maar een getal. Alles staat of valt met je kwaliteit, je ervaring en je fysieke conditie. Ik voel me nog steeds prima. Ik verbeter me nog steeds, zowel op technisch als mentaal vlak.

De kalenderleeftijd speelt inderdaad een bijrol bij het verouderingsspel. Mensen doen ongemak en pijn in de heupen of knieën vaak af met “het is de leeftijd”. Vraag het aan je huisarts en deze zal waarschijnlijk hetzelfde zeggen.

Maar komen al die ziekten en beperkingen nou wel door de hoge leeftijd? Zo simpel is het niet. De leeftijd die we hebben geleefd, levert natuurlijk wel een bijdrage, maar is niet de oorzaak van de problemen. In werkelijkheid is de relatie tussen veroudering en klachten of beperkingen veel complexer. Belangrijk zijn mechanismen die de gevormde schade kunnen herstellen of compenseren en die zijn voor ieder individu anders. Je blijft ook langer jong door minder schade toe te brengen aan je lichaam, geest en relaties. Stop met roken, gebruik minder alcohol, eet gezond, doe minder extreme inspanningen, ga nieuwe uitdagingen aan, start netwerken met nieuwe contacten en ga vaker samen op pad.

Het boek: “Jong blijven & oud worden” van Marcel Olde Rikkert is een handboek waarin in duidelijke taal de beginselen van het ouder worden beschreven en de kunst van het oud worden en toch jong blijven. Er staan veel tips in om jezelf te oefenen in de kunst van het jeugdig ouder worden.

Een piketpaaltje slaan we bij de eerste tip in het boek:

Geef een gele of rode kaart wanneer iemand een van je uitlatingen, prestaties of eigenschappen toeschrijft aan je leeftijd en leg uit dat veroudering bij iedereen anders werkt.