In de loop van de tijd is men zich steeds informeler en comfortabeler gaan kleden.  Vroeger droegen mannen een lange jas en op hun hoofd een hoed. Tegenwoordig zie je alleen baseballpetten terwijl hoeden zeldzaam zijn.

Het wordt echter herfst en voorzichtig komen de eerste hoeden weer in het straatbeeld.

Eerst iets over hoeden want er zijn diverse soorten:  een bolhoed, een dophoed, een gleufhoed, een hoge hoed, een sombrero en een strohoed. Hoeden zijn er voor de happy few die elkaar de ogen uitsteken met een fancy staaltje haute couture. Zo is er  ieder jaar een groep in de carnavalsoptocht in Gemert, die zich de broederschap “D’n Hôgge Zèèje” noemt, een kakkineus gezelschap met een onduidelijk doel. Natuurlijk zou ik ook wel lid willen worden maar ik denk niet dat ik door de ballotagecommissie kom!!!! Die hoge hoed, van oorsprong een Engelse hoed, die alleen gedragen werd door de hogere klasse, wordt inderdaad wel aangeduid als “hoge zije”. De inklapbare uitvoeringen van de hoge hoed werden  chapeau claque of kortweg claque genoemd naar het geluid dat bij het uitklappen hoorbaar was.

            Maar nu naar de hoeden in ons dorp. Het zou toch prachtig zijn als het Ridderplein eruit gaat zien als de paardenraces van Ascott of als Prinsjesdag, waarbij dan mannen i.p.v. vrouwen de meest extravagante hoeden dragen. Op dit moment zie ik soms wel eens een Stetson voorbijkomen met iemand eronder. De Stetson is een echte cowboyhoed en ik vind die prachtig. Het merk van andere hoeden is mij vaak niet duidelijk. Het kan een Borsalino zijn, de Rolls Royce onder de hoeden, een Akubra-hoed, waarvan er meerdere uitvoeringen zijn of een echte Jaxon of een gewone Panamahoed! Waarom iemand een hoed draagt is mij niet duidelijk. Als bescherming tegen de kou, als versiering, vanwege zijn geloof, om kaalheid te verbergen of om een bepaalde stand aan te duiden. Ik weet het niet!

Laten we hier een piketpaaltje slaan en alleen opmerken dat hoge hoeden, letterlijk en figuurlijk, veel wind vangen!!!!!!!!!