Men begint aan de afronding van het leven als men meer gaat praten over wat men gedaan heeft dan wat men nog van plan is. Vooruit kijken is natuurlijk belangrijk maar toch kijk ik ook regelmatig terug en onlangs las ik het volgende artikel nog eens uit het Eindhovens Dagblad van donderdag 24 april 2008. Jawel 2008 en dat is alweer zeven jaar geleden.

Met grote letters stond er: “Optimisme over toekomst van kasteel” en daaronder de volgende tekst:

Het is niet onmogelijk een goede combinatie te vinden tussen particuliere en publieke belangen als het gaat om het kasteel in Gemert.

Die conclusie hebben burgemeester en wethouders van Gemert-Bakel getrokken nadat zij bij andere kastelen in het land zijn langsgegaan.

Het college heeft zich de afgelopen tijd georiënteerd op de manier waarop in andere  plaatsen wat betreft bestemming met kastelen is omgegaan. “Zo hebben we gezien dat er een soort tentoonstellingsruimte en een ruimte om te trouwen in het kasteel werd behouden. Of een hotel in een kasteel, in Maastricht. Ik moet zeggen dat ik optimistisch gestemd ben over de toekomst van het kasteel als ik dat zo allemaal heb gezien”, aldus burgemeester Jan van Maasakkers.

 “We kunnen leren van de criteria die andere gemeenten hebben gehanteerd om de plannen te toetsen. Ook blijkt heel sterk dat de combinatie tussen privé en publiek echt heel goed te doen is”, vult Van Maasakkers aan. “Het belang van de paters is een heel belangrijk aspect waar we natuurlijk in de toetsing
vooral rekening mee houden. Zij moeten in Gemert blijven, als het aan mij ligt.”

In 2015 is er nog niets bekend over de toekomst van het kasteel. De vroede vaderen van toen zijn intussen verdwenen en alle voorbereidingen hebben indertijd de gemeente 800.000 euro gekost.

Zullen we hier eens een piketpaaltje slaan en zeggen dat Gemert nooit verloren gaat omdat men altijd bezig is met plannen voor de toekomst en uiteindelijk zal er wel een voorstel komen om het hele gebied vol te bouwen, zoals bij Nazareth.

Of zullen we een primeur krijgen met een kasteel dat helemaal overwoekerd wordt met doornenstruiken en dat in 3015 een prins Doornroosje wakker komt kussen en dat Gemert dan weer gaat leven!!!