Alhoewel ik een stille, enigszins verlegen kleuter was herinner ik me de kleuterschool van Nazareth als de dag van gisteren. Zuster Veranda plakte toen mijn mond dicht met grote pleisters omdat ik, volgens haar, mijn mond niet kon houden. Hieraan dacht ik toen ik de op de website van Omroep Centraal de uitzending zag van de commissievergadering over Nazareth, waarin een aantal inwoners van Gemert mocht inspreken.

In 2000 heeft de gemeente Nazareth gekocht en is het gebruikt als tijdelijk gemeentehuis, bejaardenhuis, bedrijvenlocatie, huisvesting voor Polen en in de oude school zijn al jarenlang kunstenaars gehuisvest. Nu wil de gemeente het complex verkopen voor 2.750.000 euro, iets meer dan ruim 1.150.000 euro aankoopkosten want men wil geen verlies lijden.

Er zijn in de afgelopen jaren vele architectenbureaus bezig geweest met advisering en tientallen individuele architecten hebben plannen gemaakt. Ook bewoners mochten plannen indienen en er is inspraak geweest d.m.v. klankbordgroepen, etc.

De bewoners willen Nazareth behouden als een bijzonder complex dat een belangrijke rol kan spelen in het dorpsgezicht van Gemert.

De gemeente had indertijd al plannen om het complex vol te bouwen met woningen en de woorden van een wethouder: “Gooi diejen aauwe kneut plat en boouwt ‘m utzelfde op”, zijn karakteristiek.

Nu is er weer een nieuw plan met bijna 100 wooneenheden en het ziet er op papier vrolijk uit. Het plan wordt “7th Heaven” genoemd met als ondertitel: “het verleden schenkt de toekomst”.

Het plan ziet er mooi uit als een woonwijk maar de hele tuin is naar de Filistijnen en Gemert mist een kans om zich op de kaart te zetten.

Ik, en vele inwoners met mij, voelen zich nu als die kleuter met grote pleisters op onze mond. De gemeente wil geen inspraak en heeft maling aan de mening van de bewoners.

Zullen we hier eens een piketpaaltje slaan want de Zevende hemel komt niet voor in de Bijbel maar wel in de Talmoed, het heilige boek van de Joden. Hierbij wordt verteld dat God oorspronkelijk op aarde woonde, maar na de eerste zonde van de mens naar de hemel vertrok. Bij iedere volgende zonde ging hij naar een hemel die verder weg lag, tot de zevende hemel.

De gemeente heeft in de afgelopen jaren zoveel gelogen en bedrogen dat ik een voorstel doe voor een andere naam voor het project: “Far from Heaven”!