Onlangs werd bekend dat men in de komende jaren 10% eigen geld moet hebben om een hypotheek te krijgen. Dat deed me denken aan vroeger want in een generatie heeft er in de woonomstandigheden een revolutie plaatsgevonden. Ruim vijftig jaar geleden waren de mensen krap behuisd. Grote gezinnen waren heel gewoon en de grootouders woonden vaak in de voorkamer terwijl de grote keuken dienst moest doen als “dagverblijf” voor het hele gezin. Boven waren er meestal drie slaapkamers, een voor de ouders, een voor de meisjes en een voor de jongens. Soms werden de jongens van de meisjes gescheiden door een gordijn. Ik herinner me nog dat bij ons thuis twee slaapkamers een lamp hadden, die in de tussenmuur zat op de plaats van een verwijderde steen.

De hygiëne was ook niet al te best, een douche was er nog niet en de WC was een poepdoos met een houten deksel. Kranten in velletjes geknipt werden gebruikt als toiletpapier.

In de stad was het nog erger en iedereen kent nog wel het liedje van Johnny Jordaan:

Op die afgekeurde woning,

In het hartje van de Jordaan.

Wat een groot verschil als je nu door de buitenwijken loopt . Geweldige bouwwerken en het ene huis is nog mooier dan het andere. Natuurlijk, men is meer gaan verdienen en tweeverdieners hebben nog iets meer financiële ruimte. De woonruimte per persoon is tussen 1950 en 2000 bijna tweeënhalf keer zo groot en steeg van 16 tot 38,7 vierkante meter. Maar minstens zo opvallend is dat we er wat betreft verwarming, sanitaire voorzieningen en ander wooncomfort onvoorstelbaar op vooruit zijn gegaan.

De laatste jaren zijn echter heel veel huizen “onder water” komen te staan omdat de hypotheek hoger is dan de waarde van het huis.

De gemeente Gemert-Bakel heeft in 2013 een schamel bedrag ter beschikking gesteld zodat jongeren, tot vijfendertig dertig jaar, een starterslening kunnen krijgen waardoor ze op gunstige voorwaarden een hypotheek kunnen krijgen.

Maar ik denk dat men soms ook grote risico’s neemt, niet alleen bij het kopen van een huis maar ook bij de inrichting van het huis en de aanleg van de bijbehorende tuin.

Zullen we hier eens een piketpaaltje slaan met de tekst: “Men moet niet hoger springen dan zijn polsstok lang is”.