Mijn eerste fiets kreeg ik toen ik zes jaar oud was en bij het oefenen hield mijn vader mij in evenwicht. Zodra hij echter losliet ging ik zwabberen en ben toen menigmaal gevallen. Natuurlijk heb ik leren fietsen en jaren later, veel later dan mijn vrienden, kreeg ik een fiets met een versnelling, een derailleur. Dat was toen het toppunt!!!!

Een bromfiets heb ik nooit gehad maar toen ik beter in “de slappe was” kwam te zitten heb ik een motor gekocht en natuurlijk een rijbewijs gehaald.

Het credo van een motorrijder is altijd: “verdedigend rijden” en dat betekent dat men op een kruispunt altijd voorzichtig moet zijn, zelfs al heb je voorrang moet je toch rekening houden met de auto, motor of fietser van links, je weet nooit…… Men moet ook een plaats verwerven op de rijweg en een motorrijder moet op driekwart van zijn eigen weghelft rijden zodat hij niet zondermeer gepasseerd kan worden. Opletten op putdeksels want bij het remmen kun je daar onderuitgaan met de motor.

Nu is er een nieuwe rage: de e-bike, een tussenvorm van een fiets en een bromfiets. In 2012 werden er al meer dan 171.000 e-bikes verkocht en ieder jaar blijft de verkoop van de elektrische fiets stijgen. In de afgelopen tijd ben ik meerdere keren bijna van de weg gereden, niet door jongeren die schreeuwend of half bezopen het verkeer onveilig maakten. Nee, het waren grijze duiven die met een air van “de weg is van ons” mij in de berm drongen. Van verdedigend rijden hebben de meeste ouderen nog nooit gehoord en vaak nadert men met grote snelheid een kruispunt. De handelingssnelheid is op latere leeftijd echter langzamer en de auto, motor of fiets die van rechts komt is natuurlijk fout. De ouderen denken dat ze zich meer kunnen permitteren omdat ze ouder zijn!!

Rudi Westendorp, hoogleraar Ouderengeneeskunde in Leiden is duidelijk in zijn menig over e-bikes en vraagt zich af waarom mensen niet gewoon blijven fietsen. Het ding, de e-bike is duur en houd je, volgens hem, af van wat je moet doen: actief bewegen. Een echte fiets vraagt om inspanning, maar geeft ook veel terug. Je komt waar je wezen wilt en er is een gezondheidswinst omdat je hart, longen, spieren en gewrichten op een gezonde manier belast worden.

Laten we hier een piketpaaltje slaan: Stel de aankoop van een e-bike zo lang mogelijk uit en als men toch een e-bike koopt denk dan eens aan “verdedigend rijden”.