Vrijwel iedereen kent de liedjes: “De Smokkelaar” en “De Stroper” van de Twee Jantjes. Vroeger werden de liedjes tijdens een feestje uit volle borst meegezongen.

Wie kent niet de volgende tekst:

Hij was een smokkelaar, die diep in de nacht

steeds weer zijn smokkelwaar, de grens overbracht.

Klein was het smokkelloon en groot het gevaar,

zo is het leven van een smokkelaar.

Vroeger speelden we op straat: “De Bokkenrijders”. We wisten toen niet precies wat ze allemaal gedaan hadden maar door allerlei verhalen en de mystiek om de bende hadden ze een “Robin Hood-achtige” status gekregen.

In Limburg en Brabant zijn de Bokkenrijders cultureel erfgoed geworden en zijn de stropers en smokkelaars arme schlemielen die moesten zorgen dat er brood op de plank kwam voor hun gezin met de vele kinderen.

In tegenstelling tot Holland werden Limburg en Brabant als criminele wingewesten gezien. De tijd is niet veranderd want Brabant wordt nu gezien als de wietschuur van Europa en er woedt een serieuze strijd tussen de georganiseerde misdaad in de wiethandel, synthetische drugs en de autoriteiten.

Ook in Gemert zijn in de afgelopen jaren meerdere wietkwekerijen opgerold, denk maar aan de wietkwekerij in het wokrestaurant in de Oudestraat.

Gelukkig zijn excessen met revaliderende bendes uitgebleven en is Gemert op de misdaadmeter op plaats 204 terechtgekomen van de 389 gemeenten. Eindhoven zakt in die landelijke lijst van criminaliteitscijfers van de derde naar de vierde plek. Helmond scoort minder goed en stijgt naar plaats achttien, tien plekken hoger dan vorig jaar. Asten, een vergelijkbare gemeente als Gemert staat op de 99ste plaats.

Nu zeggen die cijfers niet alles want in de misdaadmeter zijn alleen die delicten opgenomen die gemeld zijn bij de politie. Het geweld komt wel dichterbij want in het afgelopen weekend werd in Uden iemand dodelijk neergestoken. Het is ook erg zorgelijk dat er waarschijnlijk geen sprake was van een ruzie en dat er geen aanleiding was voor de steekpartij.

Laten we hier een piketpaaltje slaan en hopen dat Gemert gevrijwaard blijft van geweld en bedreigingen. Wij kunnen daaraan meewerken door waakzaam te zijn bij vreemde zaken en de politie te waarschuwen bij onregelmatigheden.