Iedereen kent het lied van Will Tura, die naast de telefoon tot ’s avonds laat zat te wachten tot zijn lief het nummer 797204 zou draaien. Waarschijnlijk zat Will in de gang op een krukje, want de telefoon hing toen meestal in de gang bij de voordeur waar de kabel lag. Will Tura had nog geluk dat zijn lief direct kon bellen want in die jaren waren er ook nog de “juffrouws van de telefoon” die een verbinding tot stand moesten brengen voordat er met elkaar gesproken kon worden.

Tegenwoordig gaat niemand meer zitten wachten bij de telefoon en een draaischijf aan de telefoon is iets uit de vorige eeuw.

Toevallig zag ik onlangs een filmpje op You Tube van TROS Wondere Wereld uit 1985. In dit filmpje laat Griet Titulaer, jawel de Limburger met het ringbaardje, zien dat de PTT bezig was met een mobiele telefoon. Er werd gezegd dat managers steeds meer gebruik gingen maken van de fiets, maar dan wel in contact moesten blijven met het bedrijf en dat de PTT daarom bezig was met de ontwikkeling van een mobiele fietstelefoon. Op het fietsstuur was een telefoon gemonteerd, die leek op een doos waar een grote slagroomtaart makkelijk in zou passen. Uit de doos kwam een kringeltjessnoer waar de hoorn van de telefoon aan vast zat. Dat de fietser op deze manier kon bellen was koddig om te zien!!

De mobiele telefoon heeft intussen het leven van de meeste Nederlanders de laatste jaren flink veranderd. Niet alleen houden ouders hun kinderen via de telefoon in de gaten, ook maken mensen anders dan vroeger een afspraak en melden ze kort voordat ze elkaar zien hoe laat ze denken te arriveren.

Toch is dit kinderspel met wat men tegenwoordig allemaal kan doen met het mobieltje of Iphone. Het zijn communicatie computers geworden waarmee men niet alleen kan bellen maar waarmee men ook spelletjes kan doen, foto’s en films kan maken, muziek kan beluisteren, informatie kan krijgen via allerlei Apps, het aantal stappen die men maakt kan meten, positie bepalen en afstand meten via een GPS systeem, etc., etc.,.

Laatst was ik in een restaurant en aan een andere tafel zat een familie van acht personen. Ze hadden allemaal een mobieltje in de hand en hadden geen enkele aandacht voor elkaar. Is de wereld er nu vrolijker op geworden? Volgens mij niet en laten we hier eens een piketpaaltje slaan en afspreken dat als we met elkaar ergens samen zijn het mobieltje opbergen.