“Ik zie de zon, al schijnt ze niet, ik jubel het uit, ik zing en ik fluit het hoogste lied!”

Aan dit lied van Eddy Christiani moest ik denken toen ik afgelopen week luisterde naar de uitzending van Omroep Centraal: “Mentaal Fit en Gezond”.  Tijdens deze uitzending was er een onbevangen interactie tussen de programmamaakster en de technicus over wat een mens gelukkig maakt.

Wat maakt een mens gelukkig, is dat geld, liefde of gezondheid! Elk mens is anders, dus gelukkig worden doet iedereen op zijn eigen manier. Het is wel opvallend, ook in bovenstaande uitzending, dat de meeste mensen geluk op zichzelf betrekken en een oordeel hebben over het ongeluk van een ander.

Heel belangrijk is echter dat men positief blijft denken en een mogelijkheid  daartoe is de methode van Coué te gebruiken. Je moet een touwtje nemen en er tien knopen in leggen en ongeveer tien keer per dag het touwtje nemen, en net als bij een rozenkrans, bij iedere knoop de opmerking maken: “Elke dag gaat het me in alle opzichten beter en beter”.

Herhaal dit elke dag en je zal je beter voelen en ook een goede invloed hebben op je omgeving.

Een ander belangrijk punt is dat we ons moeten bekommeren om het geluk van de medemens. Wim Kan heeft ooit gezegd: “Als ieder mens één ander mens gelukkig maakt, is de hele wereld gelukkig”. Helaas is de mens egoïstisch en geluk is geen wiskunde.

Zullen we hier toch een piketpaaltje slaan met de opmerking: “Geluk is één van de weinige dingen die toeneemt bij verdeling”.