De bekende Nederlandse bioloog Frans de Waal heeft in experimenten aangetoond dat kapucijneraapjes nijdig worden bij oneerlijkheid. Een kapucijneraapje dat in ruil voor een muntje een koekje krijgt, weigert dat koekje als een ander aapje in ruil voor een muntje een druif krijgt die veel lekkerder is!! Niet handig natuurlijk want nu heeft hij niks, maar hij is principieel.

Mensen reageren ook op onrecht. Onderzoekers hebben die afkeer zelfs zichtbaar kunnen maken op hersenscans. Er is n.l. een hersengebied dat reageert op beloningen.

Het brein reageert heel positief als iemand, die onterecht minder had dan een ander, er nog wat bij krijgt. Als echter iemand nog meer geld krijgt dan hij al heeft dan is er een afkeurende reactie. Dit zijn interessante wetenschappelijke experimenten   waarmee je met apparaten kunt kijken naar menselijke reacties op “meer krijgen”, terwijl men al meer heeft dan een ander.

Nu heb ik geen apparaat nodig om mijn afkeur te laten blijken, want soms gaan mijn hersencellen als een razende tekeer. Zoals bij 100.000 euro salarisverhoging die de top van ABN-AMRO bank zichzelf toekende terwijl de andere werknemers op de nullijn blijven staan en/of ontslag krijgen

Nu heb ik niet in mijn brein kunnen kijken maar de hersenflitsen waren volgens mij  meters ver te zien toen ik hoorde dat Shell-topman Ben van Beurden voor zijn werkzaamheden een bedrag van 24,2 miljoen heeft gekregen.

Mijn brein gaat helemaal koken als ik de bedragen hoor van de salarissen die de voetballers krijgen om tegen een balletje te trappen: Ronaldo krijgt 80 miljoen euro per jaar, Messi 65 miljoen euro en de arme van der Vaart krijgt voor het op de bank zitten maar 3,5 miljoen euro.

Mijn brein krimpt ineen als ik het volgende lees: In Congo werkt Mr. Mibale in een palmolieplantage en ontvangt voor een zesdaagse werkweek 19 Amerikaanse dollars per maand. Zijn gezin leeft ver onder de armoedegrens. ’s Ochtens om vijf uur gaat de sirene en moeten de mannen de plantages op. Laat in de namiddag komen ze thuis, in ineenstortende huisjes, zonder stromend water, zonder elektriciteit, zonder enige vorm van sanitaire voorziening. Niemand heeft een matras!

Unilever is de eigenaar van de plantages en maakt jaar na jaar miljarden euro’s winst en de Unilever-directeur Paul Polman verdient 9 miljoen dollar per jaar en dat is iets meer dan de 228 dollar die Mr. Mibale verdient.

Laten we hier een piketpaaltje slaan dat we moeten strijden tegen de oneerlijke verdeling van goederen en geld in de wereld