Enkele jaren geleden waren er meerdere trainers die een pet op hadden denk maar aan Barry Hughes (die met het rolfluitje!!!!) en Kees Rijvers. Als een bestuurslid van GVV een pet zou dragen dan zou iedereen de smakeloze grap maken: hij gooit er met de pet naar!!! Gelukkig heeft onze voorzitter een hoed en waarom draagt hij nou een hoed?

Als bescherming tegen de kou, als versiering (om de mode te volgen), om religieuze doeleinden, om kaalheid te verbergen of om een bepaalde stand aan te duiden?

            Eerst iets over hoeden want er zijn diverse soorten:  een bolhoed, een dophoed, een gleufhoed, een hoge hoed, een sombrero en een strohoed. Hoeden zijn er voor de happy few die elkaar de ogen uitsteken met een fancy staaltje haute couture. Zo staat er in “D’n Drumknaauwer 2006” een artikeltje van de broederschap “D’n Hôgge Zèèje”, een kakkineus gezelschap met een onduidelijk doel. Natuurlijk zou ik ook wel lid willen worden maar ik denk niet dat ik door de ballotagecommissie kom!!!! Die hoge hoed, van oorsprong een Engelse hoed, die alleen gedragen werd door de hogere klasse, wordt inderdaad wel aangeduid als “hoge zije”. De inklapbare uitvoeringen van de hoge hoed werden  chapeau claque of kortweg claque genoemd naar het geluid dat bij het uitklappen hoorbaar was.

            Maar nu naar de hoeden van onze vereniging. Het zou toch prachtig zijn als iedere thuiswedstrijd eruit gaat zien als de paardenraces van Ascott of als Prinsjesdag, waarbij dan in Gemert mannen de meest extravagante hoeden dragen. Op dit moment zie ik tijdens een wedstrijd wel eens een Stetson voorbijkomen met ene Huisman eronder. De Stetson is een echte cowboyhoed en ik vind die prachtig. Welke hoed onze voorzitter draagt is mij niet duidelijk. Zou het een Borsalino zijn, de Rolls Royce onder de hoeden, een Akubra-hoed, waarvan er meerdere uitvoeringen zijn of een echte Jaxon of een gewone Panamahoed? En waarom onze voorzitter een hoed draagt is mij ook niet duidelijk. Als bescherming tegen de kou, als versiering, vanwege zijn geloof, om kaalheid te verbergen of om een bepaalde stand aan te duiden. Ik weet het niet!

Nog drie belangrijke opmerkingen:

1. Je mag nooit met één hand en met een vinger in de gleuf een hoed opzetten, maar altijd met twee handen, eentje voor, eentje achter, aan de randen vastpakken.

2. Hoge hoeden vangen veel wind!!!!!!!!!

3. De Gimmertse Hos (Kende gai d’n dikke van Bonanzaaaaaaa!!!!), de bonkige spits van de jaren zestig die moet een Stetson opzetten.