In het Gemerts Nieuwsblad van deze week staat op de voorpagina een artikel over de presentatie van de lancering van de nieuwe website: www.hartjegemert.nl . De website is, op zijn zachtst gezegd, niet sprankelend en nodigt niet echt uit om in Gemert te gaan winkelen of uit te gaan.

De kop van het artikel: “Kasteel Gemert moet open” en de opmerking dat de  Buitenplaats Gemert (kasteel en kerk) een blikvanger en aanjager van het centrum zou kunnen zijn, is helemaal correct. Wat wel jammer is dat er niets gezegd wordt over de geschiedenis van de koop en verkoop van het kasteel. De gemeente heeft indertijd de regie in handen gehad maar is niet met de paters, de toenmalige bewoners, tot een vergelijk kunnen komen. De gemeente staat nu helemaal buitenspel en de opmerking: “Kasteel Gemert moet open”  zal bij de lokale ondernemer Fransjan van de Elzen, die het kasteel te gelde moet maken een grimlach veroorzaken.

Iets verderop in het centrum ligt het klooster Nazareth en de gemeente Gemert is hiervan wel de eigenaar. De gemeente is in de afgelopen jaren echter niet in staat geweest dit complex een aanzien te geven die een aanwinst zou zijn voor Gemert. Nog niet zo lang geleden heeft een bureau uit Amsterdam voor een flink bedrag een plan gemaakt waarbij zestig woningen in de tuin gebouwd zouden worden. Diverse architecten en aannemers hebben plannen gemaakt maar tot op heden is er niets gebeurd.  Helaas is het niet mogelijk om op deze plaats verder in te gaan op de problematiek van Nazareth maar het gedrag van de gemeente is ten hemel schreiend. De nonnen zouden zich in het graf omdraaien als ze zouden horen wat men met het klooster van plan is.

Als we nu hier eens een piketpaaltje slaan en de gemeente adviseren om zich vooral bezig te houden met zaken die men in eigen hand heeft zoals de realisatie van het Nazareth complex en geen opmerkingen meer te maken over het kasteel waar men geen enkele rol in speelt en daardoor burgers op het verkeerde been zet.