Tegenwoordig wordt alles afgekort, denk maar aan WMO, PGB, GGZ, CVA, COPD enz. Mijn moeder zaliger was haar tijd ver vooruit met afkortingen oftewel afko’s . Ze fietste begin december altijd naar V&D in Helmond en kocht een stapeltje goedkope kerstkaarten. Deze kaarten stuurde ze naar familie, die buiten Gemert woonde en zette aan de ene kant van de kaart het adres en aan de andere kant: ZK en GN. Het heeft even geduurd voor ik door had dat ZK en GN, Zalig kerstfeest en Gelukkig Nieuwjaar betekende!!!!

Vroeger gebruikten  voetbalclubs allerlei afko’s maar dat is de laatste jaren flink afgenomen. Het is ondenkbaar dat er nog verenigingen bijkomen met een klinkende naam zoals: ODIV (Ons Doel Is Vooruitgang), PVWA (Prettige voetballers Winnen Altijd), PCB (Persoonlijk Contact Bindt), STBO (Samen Trainen Brengt Overwinnen) en ga zo maar door. Integendeel, de verenigingen proberen van hun afko af te komen, zoals RKGVV (Rooms Katholieke Gemertse Voetbal Vereniging) dat gewoon “Gemert” geworden is.

Een regelrechte taalverarming; want is het niet jammer dat die schilderachtige namen verdwijnen: ROHDA (Recht Op Het Doel Af), ARTA (Always Ready To Attack). Er is nog een verarming in een ander opzicht want niet alleen deze afko’s verdwijnen maar ook de spotnamen zoals DWS (De wilde Stieren), EBOH (Elf Boeren Op Hol), RIOS (Rukken Is Ons Streven) en GVV (Gemertse Vlooien Voorstelling). Zo is ook bekend dat de kantine van JOS (Jenever is Ons Streven) uit Amsterdam waar Rinus Michels nog ooit trainer is geweest,  altijd druk bezet was als men tegen plaatsgenoot DCG (Door Cognac Gedrenkt) moest voetballen.

Vroeger heb ik zelf in een eigen opgerichte voetbalclub ERDAL (Elf Rappe Duivels Achter Leer) gespeeld. De wedstrijden tegen een vereniging twee straten verder: TOP (Tel onze Puntjes) waren altijd erg spannend.  

De mooiste afko vind ik nog altijd die van een biljartclub uit Zeeland: ZBGG (Zonder Ballen Geen Genoegen).

Alle luisteraars een ZK en GN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!