Oudere katholieken zullen zich nog de rituelen herinneren met  Allerzielen. In de kerk werden zes Onze Vaders, zes Weesgegroetjes en zes Eer aan de Vaders gebeden ter intentie van de paus. Na het gebed moest de gelovige de kerk verlaten en buiten zag men dan in de lucht dat er een zieltje van het vagevuur naar de hemel verhuisde. Daarna ging men weer in de kerk en kon het ritueel herhaald worden.

De grootste PR-stunt aller tijden is het bestaan creëren van een hemel door de katholieke kerk. Na een voorbeeldig leven ging men na de dood naar de hemel en dan kon alle ellende van het aardse leven vergeten worden. De rijken konden ook een plaatsje in de hemel kopen en naar het vagevuur gingen de goede zielen die tijdens het leven niet helemaal voorbeeldig geleefd hadden. Echte misdadigers gingen direct naar de hel. Misdadigers die op het laatse moment spijt betuigden gingen alsnog naar het vagevuur.

Over de dood zweeg men en een dode was iemand die clean opgeborgen moest worden en daarna sprak men er niet meer over. Op het einde der tijden zou het lichaam weer herenigd worden met de ziel!!!

Afgelopen zondag waren er twee uitvaartbeurzen in Gemert. Tientallen mensen keken naar de inkomst van een gefingeerde lijkstoet. Voorop een vrolijke, dansende en lachende dame, met daarachter een dixielandorkestje, gevolgd door zes studenten, als “zwarte raven” verkleed, die dansend een rieten lijkkist droegen. Voorwaar een feestelijk gezicht en het moest de indruk wekken dat doodgaan en begraven worden een feest is. Een waar commercieel spektakel!!!!

Stilletjes zag ik een ouder echtpaar, met tranen in de ogen, wegsluipen. Iedere dag gaan ze hun dochter, die jaren geleden op twintigjarige leeftijd overleden is, opzoeken op het kerkhof.

Zullen we hier een piketpaaltje zetten!!

Zoals het vroeger was dat men naar de hemel, vagevuur of de hel ging is voorbij, maar dat doodgaan een groot feest is, is wat overdreven. We moeten ons niet mee laten slepen door een commerciele poespas.