Muzak is zachte, vlakke achtergrondmuziek die vaak te horen is in openbare gebouwen, winkelcentra en restaurants. Men noemt dit ook vaak muzikaal behang maar een betere naam is diarree-muziek. Het schijnt dat geluid, geproduceerd door een marketingbedrijf en afgespeeld op een zacht volume een stimulerende werking heeft op de mens en een atmosfeer creëert waarin men zich goed, veilig en prettig voelt. Het schijnt dat de mensen rustiger worden en meer consumeren in winkels waar muzak wordt afgespeeld.

Als er rampen zijn of iemand van het Koninklijk Huis is overleden kan men op de radio en televisie deze behangmuziek horen die het volk tot rust moet manen zodat ze niet in paniek de straat oprennen. Soms is in kerken ook religieuze muzak te horen, een zacht bandje met orgelmuziek.

Als men nu op vrijdagavond of zaterdag in het centrum van Gemert komt dan kan men uit alle luidsprekers, die aan lantaarnpalen vastgehecht zijn, muzak, behangmuziek of diarreemuziek horen. Waarschijnlijk is het niemand opgevallen dat deze muziek afgedraaid wordt maar de stemming is navenant. Gasten denken dat er een ramp gebeurd is en gaan zo snel mogelijk huiswaarts om het huis te barricaderen.

Met Sinterklaas worden “Sint en Piet” bejubeld en met Kerstmis komt “Jingle Bells” regelmatig voorbij maar in de andere weekenden is er een grafstemming.

Zullen we hier een piketpaaltje verzetten. In plaats van een centrum met crematoriummuziek een centrum met muziek waarvan men vrolijk wordt en dat ook aanzet tot kopen.