Gemeenten worden in 2015 verantwoordelijk voor jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen. De gemeenten mogen zelf beslissen hoe ze het beleid vormgeven. De zorg dicht bij de burger brengen is de bedoeling.

Gemert-Bakel heeft gekozen voor dorpsondersteuners, die net iets meer weten dan de buurvrouw. In een reportage van Nieuwsuur op NPO1 werd de term “buurvrouw-plus” gebruikt. Deze reportage heeft Gemert op de kaart gezet.

Drie dorpsondersteuners werden geïnterviewd en gaven enthousiast uitleg wie ze waren en wat hun opdracht was. De verantwoordelijke wethouder Jan Bevers gaf aan, alhoewel geen specialist te zijn, veel van de materie te weten. De dorpsondersteuners werken zonder protocol en een van de dorpsondersteuners gaf in haar enthousiasme aan dat ze vooral reageerde vanuit een onderbuikgevoel en een niet-pluisgevoel.

De kritiek vanuit de studio was niet mals en na een positieve opmerking dat dit systeem dichtbij de mensen stond werden de dorpsondersteuners afgekraakt omdat het  allemaal wel erg amateuristisch overkwam. In de afgelopen dagen heeft de gemeente Gemert-Bakel in diverse krantenartikelen aangegeven dat Gemert-Bakel wel professionele aandacht geeft aan jeugdzorg en de gehandicapte mens. Men is echter niet ingegaan op de kritiek van Leonard Geluk, de voorzitter van de Transitiecommissie Stelselherziening Jeugd die in Nieuwsuur uitgebreid aan het woord kwam. Ondanks alle kritiek is men overtuigd van hun eigen gelijk!!

Als ik een serieus probleem heb ga ik naar mijn kundige huisarts, die professioneel is opgeleid en die mij wel zal verwijzen naar een specialist. Ik ga het piketpaaltje deze keer niet verzetten en zal ook vanwege de privacy geen gebruik  maken van een dorpsondersteuner. Ik vind het plezierig dat mijn huisarts en ook eventuele specialisten een goede kennis hebben en kundig zijn en niet reageren vanuit een onderbuikgevoel of een niet-pluisgevoel.