Dansles is een ideale manier om kennissen en vrienden te maken. Dansen is bovendien een manier om met een kleine inspanning heel ontspannen met elkaar om te gaan.  Het was vroeger wel problematisch voor de vrouwen want men moest aan de rand van de dansvloer maar afwachten wie kwam vragen: “Mag ik deze dans van U?”

Bij de ballroom dansen werd de quickstep meestal het eerst aangeleerd en met “Mr. Sandman” kon men al snel enkele rondjes draaien. Met de Engelse wals kon men op de maten van “He’ll have to go” de danspartner al een beetje naar zich toe trekken. “Tanze mit mir in den morgen” was voor de specialisten in de tango en bij de wals zag men menige dames samen op de dansvloer komen. Altijd had men contact met de danspartner en dat was vaak ook het begin van een romance.

De Latin-dansen kon men ook leren op de dansscholen maar die waren eigenlijk alleen geschikt voor degene die soepel in de heupen waren. De Jive was wel geschikt voor iedereen. De swingende Jive was een mix van een aantal dansen o.a. Rock & Roll en Boogie Woogie en was een positiedans waarbij men samen maar toch ook weer alleen kon dansen.

Voor het eerst werd vrij gedanst  bij de Twist van Chubby Checker en bij “Ploem Ploem Jenka” van Trea Dobs kwamen de voetjes ook individueel van de vloer.

Als we nu het piketpaaltje gaan verzetten naar de huidige tijd is er geen sprake meer van een “ouderwetse dans” maar beweegt iedereen, met of zonder partner, op de maat van de muziek. De huidige dansvloer lijkt eerder op een fitness centrum want er wordt gedanst op het ritme van de Disco-Dance, Zumba, Street, Hip Hop en Breakdance, om er maar enkele te noemen. De dansers zijn individualisten en het is dus geen plezier  meer voor twee!!!

De jongeren gaan voor de dynamische flow van de moderne dans waarbij de ene beweging vanzelf overgaat in de andere en kracht, souplesse, coördinatie, muzikaliteit en dansgevoel samen gaan. De ouderen zullen echter het piketpaaltje zeker weer willen terugzetten en kiezen voor stap-zij-sluit, stap-zij-sluit, stap-zij-sluit.